Prietenii adevarati


Se spune ca prietenii adevarati sunt cei din copilarie. Cei pe care-i cunoastem de o viata, cei in care putem avea incredere cu orice. Avem o incredere deosebita in ei, de neegalat… Incredere pe care uneori nici in noi nu o regasim. Stim ca la nevoie putem apela la ei si ca ne vor ajuta cat de mult vor putea sa trecem de greu.
In general cand dam de obstacole si nu reusim sa le rezolvam singuri, mai schimbam o vorba cu lumea, mai cerem o parere ici si colo, mai cerem ajutor din partea cercului de prieteni. Dar, bineinteles… Sunt acele momente cand cei din jur nu ne pot rezolva problemele. Astfel ajungem sa incercam sa gasim suport din partea persoanelor care consideram ca ne-ar putea ajuta cu cele mai relevante solutii. Dar cum de multe ori nu suntem atat de buni sau vechi prieteni cu ei, ne trezim ca acestia… Pur si simplu nu vor sa ne ajute pe gratis, ba chiar ne fac datori pentru faptul ca le-am pierdut timpul aiurea si le-am cerut ajutorul! Si cand ne trezim cuprinsi de probleme la care nu vine nimeni cu o solutie, acele momente pot deveni destul de dificile. Astfel, ajungem sa le cerem din nou ajutorul vechilor prieteni. Care chiar daca poate nu au solutia ideala la indemana, noi vom insista si vom incerca sa stoarcem cat de mult putem de la ei.   Iar ei, nefiind in pozitia noastra, vazand ca nu pot sa ne ajute si nestiind ce vrem de fapt de la ei, vor ridica din umeri si ne vor ura mult succes. De multe ori cand ajungem in pozitia asta, avem tendinta sa credem ca suntem singuri pe lume… Ca nimeni nu vrea sa ne ajute, ca toti sunt numai pe interes. Prietenii care odinioara ne ajutau, acum ne dau cu flit spunandu-ne ca au treaba si n-au timp sa ne faca noua treaba. Mai departe avem tendinta sa ne pierdem increderea in cei ce ne-au ajutat mai demult dar acum nu o mai fac. Si ne agatam de fiecare mic detaliu, incercand sa obtinem cat de mult putem. Si deja cand ii judecam pe altii ca nu ne ajuta cu problemele noastre… Avem mult de pierdut! De aceea cel mai bine este sa ii lasam sa-si rezolve si ei propriile probleme. Cu siguranta adevaratii prieteni ne vor cauta si se vor oferi sa ne ajute cu alte lucruri, daca atunci cand am apelat la ei nu ne-au putut fi de ajutor.
Dar mai sus vorbeam de cazul in care simtim ca suntem singuri pe lume si nimeni nu ne ajuta. Vestea buna? Putem trece peste aceste neajunsuri. De cele mai multe ori solutiile vor sari de unde nu te astepti! Toti oamenii pe care ii cunosti pe parcursul acestei vieti te vor ajuta la un moment dat (uneori fara ca tu sa iti dai seama, dar aici sta alta poveste). Te vei trezi ca prin anumite circumstante niste oameni in care nu-ti puneai mari sperante cu problema respectiva, sau chiar niste necunoscuti, te vor ajuta mai mult decat ar fi putut oricine altcineva! Toate aceste aspecte tin de momentul din viata si de maturitatea la care ati ajuns.
Adevaratii prieteni stiu sa nu se infunde atat de mult in ceea ce fac incat sa fie total indisponibili sau chiar sa-i traga si pe altii dupa ei. Stiu sa fie responsabili si sa nu le atribuie altora vina pentru disconfortul, proasta lor stare de spirit, sau esecul pe care-l intampina. Stiu sa se faca utili cand e adevarata nevoie de ei si apreciaza ajutorul atunci cand vine, fara sa te condamne ca nu i-ai ajutat de prima oara cand ti-au cerut. Tu… stii sa fii un prieten adevarat? Ține minte : Un prieten adevărat te prinde de mînă și îți atinge inima!!!


3 sfaturi pentru o prietenie adevarata

1. Incearca sa-ti dovedesti prietenia prin fapte

3 sfaturi pentru o prietenie adevarataCuvintele nu mai valoreaza atat de mult, avand in vedere cate legaturi, prietenii iau amploare pe retelele de socializare. Asa ca trebuie sa stii valoarea unui prieten atunci cand il descoperi. Poate fi cel care te ajuta sa treci prin momentele grele: pierderea unui membru al familiei, depresie, probleme la scoala sau sa depasesti perioade cand intr-adevar ai nevoie de o persoana cu care sa discuti si care sa te faca sa te simti mai bine. Acelei persoane trebuie sa-i fii recunoscator pentru timpul pe care ti-l acorda.

2. Prietenia este un lucru responsabil si riscant.
Investesti multa incredere in persoana pe care o consideri cel mai bun prieten, iar esuarea acestei relatii te poate dezamagi si lasa un gust amar legat de prieteni. De aceea trebuie sa stii sa-ti selectezi prietenii si mai ales sa stii cata incredere alegi sa le-o acorzi. Un prieten trebuie sa te faca sa te simti bine in pielea ta, sa fie sincer cu tine si sa nu astepte nimic in schimb pentru ajutorul pe care ti-l ofera.

3. Nu cere mai mult decat investesti si tu in acea relatie
Trebuie sa-i oferi increderea pe care ti-o acorda si sa te straduiesti sa-i fii aproape in orice circumstanta. Nu trebuie sa lasi factori externi sa destrame legatura pe care o aveti. Astfel invatati sa construiti o prietenie trainica. La un moment dat veti creste si va veti schimba, trebuie sa fiti constienti de asta. Daca nu veti mai imparti aceleasi interese va trebui sa mergeti mai departe, dar fiti recunascori pentru perioada in care v-ati avut unul pe celalalt.

Asadar, tu te consideri un prieten bun? Daca intr-adevar iti ajuti prietenul si nu astepti nimic in schimb, esti o adevarata "achizitie" pentru acea persoana. Conteaza foarte mult cum te comporti tu in acea relatie, astfel si celalalt iti va urma exemplul: va pune suflet in ceea ce intreprindeti sau va lasa balta orice lucru pe care il stabiliti.





Комментариев нет: